TARTALOM:

Egyedi borítós fotókönyvA FOCUS Fotókönyv-készítő programmal egyszerűen, gyorsan elkészítheti fotókönyvét! Az első használatot szánja az ismerkedésre, próbálja ki a lehetőségeket! Tapasztalataink alapján a második-harmadik alkalommal a felhasználók többsége már otthonosan kezeli a szoftvert és rövid idő alatt rendkívül látványos albumokat készít, amellyel elkápráztatja családtagjait, ismerőseit!
Az alábbi oldalakon részletesen végigkísérjük a fotókönyv-készítés folyamatát, kiegészítő információt nyújtunk, tippeket adunk, trükköket mutatunk Önnek.
Ezek után a végeredménynek már csak az Ön képzelete szab határt!

Áttekintés

A fotókönyv-készítés folyamata három fő lépésből áll:

I. A fotókönyv alapbeállításai

Thumbnail imageEnlarged view of image

A program elindítása után a nyitóoldal jelenik meg, ahol új fotókönyvet hozhat létre, vagy folytathatja a már korábban elkezdett könyve szerkesztését.

Új fotókönyv létrehozásánál a program lépésről-lépésre végigvezeti Önt a beállításokon.

Thumbnail imageEnlarged view of image

Először az Ön által választott üzlet kínálatába kerül: különböző méretű, alakú és kötési típusú fotókönyvek, naptárak közül választhat. (formátumok link)

Thumbnail imageEnlarged view of image

Ezután a könyv terjedelmét kell kiválasztania, itt már a lapszámhoz (1 lap=2 oldal) tartozó árat is látja.

Később, a szerkesztés során bármikor újabb lappal bővítheti fotókönyvét, illetve törölhet belőle oldalakat a minimális és maximális rendelhető lapszám között.

Tehát, ha elérte az adott könyvformátumban rendelhető legnagyobb terjedelmet, több lappal nem bővítheti, illetve a legkisebb lapszámnál már nem tud törölni oldalt.
Thumbnail imageEnlarged view of image

A következő lépésben már a képeké a főszerep: itt gyűjtheti össze számítógépe adathordozóiról, mely képeket szeretné betenni fotókönyvébe.

Természetesen új képek elhelyezésére és az itt kiválasztottak törlésére a későbbiekben is lehetőség. A bal oldalon látja számítógépe adathordozóit a szokásos Windows-os fájlkezelő módon, az alatta elhelyezkedő ablakban pedig a kijelölt mappában található képek jelennek meg, ahonnan a beikszelt képek bekerülnek a „Kiválasztott képek” ablakba.

Ha „tömegesen” szeretne képeket kiválasztani, a bal felső ablakból húzza át az egész mappát - amely a képeit tartalmazza - a kiválasztott képekhez.

A válogatás során a kiválasztott képek alatti információs sor mutatja a fotóalbum pillanatnyi kihasználtságát. Itt állíthatja be, hogy a program a képek elhelyezésénél hány képet tegyen egy oldalra. Az „ABC” opció bejelölésével a képek ábécésorrendben kerülnek az albumba,
így egy eseményt időrendben jeleníthet meg (pl. esküvő). A digitális fényképezőgépek sorszámozzák az elkészült képeket, ha nem nevezte át azokat, alapértelmezésben a fájlnevek időbeli sorrendet határoznak meg.

Az itt kiválasztott képek „sértetlenek” maradnak, azaz bárhogy alakítja őket a programban a szerkesztés során, fotói eredeti helyükön, eredeti állapotukban maradnak meg.

Képméretek: a digitális képek méretét pixel × pixel-ben szokták megadni.
(a Windows intézőjében a képet kiválasztva információt kap erről.)
A túl nagy, 10 megapixel feletti felbontású képek a fotókönyv szerkesztését lelassíthatják, ezért érdemes azok méretét egy külső képszerkesztő programmal csökkenteni. A kis felbontású képek nagy méretben használata pedig rossz minőségű végeredmény ad, a kép életlenné, homályossá válik, pixelesedik, stb. Mivel már sok kompakt (amatőr) fényképezőgép, sőt mobiltelefon képfelbontása is elérheti a 10 megapixelt, tartsa szem előtt a megfelelő méretű képek használatát: egy teljes fekvő A4-es oldal méretű kép tökéletes minőségben 3600×2400 pixel (~8 megapixel) méretet kíván, míg ugyanezen az oldalon egy negyedoldalnyi képhez már elég az 1600×1200 pixel (~2 megapixel) felbontású kép. Gyakorlatban a helyzet nem ennyire bonyolult, a szerkesztés során látni fogja végeredményt.

A fotók válogatását jelentősen felgyorsíthatja, illetve leegyszerűsítheti,
ha az albumba szánt képeket „előválogatja” és egy külön mappába helyezi.
Thumbnail imageEnlarged view of image

A képek kiválasztása után a fotókönyv oldalainak hátterét állíthatja be.

Öt lehetőség közül választhat:

 • Egyszínű: Véletlenszerű, vagy egy meghatározott színt adhat meg alapszínnek.
 • Színátmenetes: Itt két színből képezhet átmenetet.
 • Mintás: A programba beépített kitöltő minták közül választhat.
 • Háttérkép: A program az adott oldalon lévő képet teszi be háttérnek.
 • Grafika: A beépített grafikák vagy a weboldalunkról letölthető grafikák közül választhat.

Ha a fenti lehetőségek közül többet is bejelöl, a fotókönyv oldalain ezek véletlenszerűen fognak váltakozni. Később, a szerkesztés fázisban bármelyik oldal hátterét tetszőlegesen módosíthatja!

Ezzel a lépéssel az alapbeállításokkal elkészült, a program egy összesítést mutat ezekről, ha valamelyik beállítással nem elégedett, visszaléphet az előző oldalakra.
A „Létrehoz” gombra klikkelve adjon nevet albumának, majd a fotókönyv-készítő program az Ön beállításai alapján előállítja az alapoldalakat, melyeket a következő, „szerkesztés” fázisban finomíthat tovább, alakíthat véglegesre.

II. A fotókönyv szerkesztése

A szerkesztés fázisban fotókönyve oldalait tetszés szerint alakíthatja:

 • képeket, szövegeket, grafikákat, naptárt tehet az oldalakra, illetve törölhet onnan,
  valamint megváltoztathatja az oldalak alapszínét, hátterét.
 • a képekkel, szövegekkel, grafikákkal műveleteket végezhet: áthelyezheti, átméretezheti, elforgathatja, tükrözheti azokat, átlátszóságot, árnyékot, stb. adhat nekik.

A szerkesztés során általános segítséget nyújt, ha a kurzort ráviszi és megállítja különböző menüpontokon, grafikai elemeken: itt egy rövid szöveg formájában információt kap a lehetőségekről.

A szerkesztés során a következő képernyőt látja:

Szerkesztő képernyő

A program menüi úgy lettek kialakítva, hogy már az első találkozáskor, a legkevesebb, legegyszerűbb művelettel látványos fotókönyvet tudjon készíteni.
Ha már otthonosan mozog a program használatában, az egyszerű felület alatt további részletes beállítási lehetőségeket talál, amelyekkel a legkomolyabb képszerkesztő programokhoz hasonló hatásokat érhet el (pl. képek színkorrekciója, kép-effektusok, stb.).

Az oldalak között egyszerűen mozoghat a bélyegképekre klikkelve, vagy a billentyűzeten a következő gombokkal: PgUp, PgDown - előre, hátra lapoz egyet, CTRL+PgUp, CTRL+PgDown - az első, illetve utolsó oldalra lapoz.
Oldalait egyszerűen átrendezheti, sorrendjüket megváltoztathatja, ha az oldal bélyegképére jobb egérgombbal klikkel és a menüből az előre- vagy a hátrahelyezést választja.

Még hatékonyabb, ha a nyomva tartott (bal) egérgombbal „megfogja” az oldalt és a bélyegképek között a kívánt helyre húzza (piros vonal jelzi, hogy a megfogott oldal mely két lap közé fog kerülni), így gyorsan, nagy távolságokra tudja mozgatni oldalait.

A felső parancs-sor, a fő műveletek ikonjai:

Parancs-sor


Képek

Thumbnail imageEnlarged view of image

Egy képre klikkelve annak kerete pirosra vált.
A kurzort a képen tartva (négyágú nyílra vált) és a bal oldali egér gombot nyomva tartva mozgathatja az oldalon.
A piros keret sarokpontjaira mozgatva a kurzort
(átlós nyílra vált) és azt „megfogva” átméretezheti.
A keret jobb oldalának közepén lévő piros gombot
(forgatás nyílra vált) mozgatva pedig forgathatja a képet.

Thumbnail imageEnlarged view of image

Kétszer gyorsan klikkelve a képre a módosító ablak nyílik meg, ahol módosíthatja a keret jellemzőit, árnyékát, a képkivágást
(akár kerek ablakba is teheti fotóját), valamint módosíthatja a kép színeit, élességét, telítettségét és különböző képi effektusokat használhat.

A képek, szövegek, grafikák áthelyezéséhez, duplikálásához használhatja a Windows-ban is alkalmazott vágóasztal (clipboard) műveleteket!
A CTRL+C-vel vagy CTRL+X-szel kimásolt / kivágott elemet a CTRL+V-vel bárhová beillesztheti,
pl. egyszerűen áthelyezheti másik oldalara.
Ha fel akarja gyorsítani a szerkesztést és otthonosan kezeli a billentyűzetet, menü helyet a kiválasztott elem törlésére használja a „Delete” gombot, illetve az „Enter”-t annak módosításához!

Nyugodtan kísérletezzen képeivel, a változtatásokat bármikor visszavonhatja az „EREDETI ÁLLAPOT” gombra klikkelve!

A harmadik módja a kép módosításának a jobb egérgombbal a képre klikkelve jelenik meg,
itt a teljes képpel végezhet műveleteket: 90°-onként forgathatja, tükrözheti, áthelyezheti egy másik oldalra, átlátszóságot adhat fotójának, vagy háttérképként alkalmazhatja.

Szövegek

Thumbnail imageEnlarged view of image

A képekhez hasonló műveleteket végezhet el szövegdobozaival: rájuk klikkelve a piros keret használatával mozgathatja, átméretezheti, forgathatja azokat.

Thumbnail imageEnlarged view of image

Duplán klikkelve a szövegdobozra a szövegmódosító ablak nyílik meg, ahol szerkesztheti a szöveget, igazítást, színt, betűtípust és méretet választhat, valamint keret és árnyék effektusokat alkalmazhat.

A szövegdobozon jobb egérgombbal klikkelve további lehetőségeket talál: forgatás 90°-onként, tükrözés, átlátszóság beállítása, stb.

Hátterek

Thumbnail imageEnlarged view of image

Az oldalon egy üres helyre (ahol nincs egyéb elem) duplán klikkelve az oldal hátterének beállításaihoz jut. Itt a jelenlegi háttérkép képkivágását állíthatja be, módosíthatja jellemzőit, vagy a fotókönyv alapbeállításainál már megismert öt háttértípusra is lecserélheti (egyszínű, színátmenetes, mintás, fotó, háttérkép).

A jobb oldali, függőleges menüsor „Hátterek” menüjéből választhat a program beépített háttérképeiből, számítógépén lévő képeiből.

A Internet „Földgömb/Internet” ikonra klikkelve online háttérgalériánkba jut, ahol témák szerint csoportosított képeket talál!

A képeknél már részletezett módon, bármelyik fotóját használhatja oldalháttérként: klikkeljen a jobb egérgombbal a képre, majd a megjelenő menüből válassza az „Alkalmazás háttérként” lehetőséget!


Naptárak

Thumbnail imageEnlarged view of image

Fotókönyve oldalaira a naptár-galériából különböző stílusú és alakú naptárt választhat és helyezhet el, csak a kezdődátumot kell megadnia.

Thumbnail imageEnlarged view of image

Naptárakkal hasonló műveleteket végezhet, mint a képekkel és szövegdobozokkal: szabadon mozgathatja, méretezheti, forgathatja őket.

Thumbnail imageEnlarged view of image

Duplán klikkelve az oldalon elhelyezett naptáron a beállítások menübe kerül, ahol az adott naptár szinte minden jellemzőjét (színeket, betűtípusait, hátterét, stb.) módosíthatja.


Az oldalsáv menüi

Thumbnail imageEnlarged view of image

Szerkesztésnél a képernyő jobb szélén függőleges menüsávot talál.

 • Fájlok: számítógépét böngészheti, ha a kijelölt mappa tartalmaz felhasználható képeket, ezek bélyegképei megjelennek az ablak alsó részén. Innen csak rá kell húznia a kiválasztott képet a könyv megfelelő oldalára.
 • Hátterek: a programba beépített hátterek közül választhat, vagy a Mappa (mappa) ikonra klikkelve saját számítógépéről is használhat tetszőleges (JPG formátumú) képet háttérként.
  Az Online (online hátterek) ikont választva online háttérgalériánkba jut, ahol még több, a fotókönyv egyedivé tételéhez készített háttérképet talál.

 • Elrendezések: az elrendezés-sablonok használatával gyorsan, egységesen rendezheti el az oldalakon képeit. Válasszon az elrendezés-minták közül és húzza rá a szerkesztett oldalra! A képek a sablonnak megfelelően rendeződnek át. Ha előzőleg kézzel elrendezte képeit és ezt más oldalakon is alkalmazni szeretné, készítsen sablont a kék plusz ikonnal, majd ezt a sablont használhatja más oldalakra is.

  A használható elrendezés minták mindig az adott oldalpáron szereplő képek számától függnek, tehát, ha az éppen nyitott oldalon 6 kép van, csak 6 kép elrendezésére alkalmas sablonok közül van lehetőség választani.

 • Grafikák: Fotókönyvét még látványosabbá teheti grafikák alkalmazásával! Hasonlóan a háttérképek alkalmazásához, választhat a programba beépített képek közül, számítógépéről a mappa ikon, valamint online galériánkból az Online (online grafikák) ikon segítségével, ahol témák szerint csoportosított képeket talál. A grafikák abban különböznek a fotóktól, hátterektől, hogy átlátszóságuk, szabálytalan alakjuk is lehet. Ezért grafika csak PNG képformátumú lehet, amely alkalmas erre a feladatra.

III. A megrendelés menete

Thumbnail imageEnlarged view of image

Ha elkészült fotókönyvével, a Megrendelés ikon(Megrendelés) ikonnal indíthatja el a megrendelést. Töltse ki a megrendelőlapot, adja meg adatait, elérhetőségét, amelyek alapján üzletünk majd kapcsolatba tud lépni Önnel (képeit és személyes adatait bizalmasan kezeljük).
Fogadja el a megrendelés feltételeit (ÁSZF).

Válasszon a kézbesítési módok közül, ellenőrizze az árat (több példányban is megrendelheti fotókönyvét), ha van egyéb kívánsága, a „Megjegyzés” ablakba írja be. Ha minden szükséges adatot megadott, az alsó, „Küldhető oldalak előállítása” ikon aktivizálódik, erre klikkelve könyvének lapjaiból nyomtatásra alkalmas oldalak készülnek.

A kötelezően kitöltendő mezők rózsaszínnel vannak jelölve, csak akkor tud tovább lépni, ha mindet kitöltötte/elfogadta.

Megrendelését - az elkészült oldalakat - a felső, Megrendelés elküldése(Megrendelés elküldése) ikonra kattintva küldheti el. Ennek során fotókönyve lapjai egyesével feltöltődnek üzletünk számítógépére.
Az adatátvitel ideje függ a könyv terjedelmétől és az Ön internetkapcsolatának sebességétől, átlagosan 3-5 percet vesz igénybe, szélsőséges esetben (nagy könyv, lassú internet-kapcsolat) 10-15 percig is eltarthat.

Thumbnail imageEnlarged view of image

Ha valamilyen technikai okból kifolyólag a feltöltés megszakadna, kérjük, próbálja meg újra, mert a megrendelés csak akkor jön létre, ha a feltöltési folyamat sikeresen lezárult, minden oldal feltöltődött (csak teljes, hibátlanul feltöltött könyvet tudunk elkészíteni).

Ezután üzletünk hamarosan kapcsolatba lép Önnel!

Reméljük, örömét leli fotókönyve elkészítésében és maradandó emlékhez jut az album révén!

Gépigény

A fotókönyv-készítő program egy átlagos teljesítményű, irodai alkalmazások használatára alkalmas számítógépen kényelmesen használható. Windows XP, Windows Vista vagy Windows 7 operációs rendszerre telepíthető. Ajánlatos legalább 2 GB memória és 1280x1024 képpont felbontású monitor.Tárhely-igény: a telepítés kb. 40 MB lemezterületet foglal a gép merevlemezén.
Az elkészült könyvek mentései ennél sokkal nagyobbak lehetnek, a benne használt képek számától és méretétől függően akár több gigabájt is lehet! Ezért a fotókönyveit érdemes olyan helyre menteni, ahol több (10+) gigabájt szabad lemezterület áll rendelkezésre.